21 okt 202421. 10. Medzinárodný deň jablkaVedeli ste, že… „OBYČAJNÉ – NEOBYČAJNÉ JABLKO“✓ celková spotreba jabĺk na obyvateľa Slovenska za minulý rok vzrástla v priemere takmer o 13%,✓ celková spotreba jabĺk na obyvateľa Slovenska za rok je 13,3 kilogramu,✓ každý obyvateľ na Slovensku skonzumoval v minulom roku celkovo 28 kilogramov ovocia dopestovaného v našich zemepisných šírkach, z toho spotreba jabĺk dlhodobo tvorí takmer polovicu,✓ jablká sú najobľúbenejším ovocím Čechov. Ročne ich skonzumujú až okolo 25 kilogramov na osobu,✓ aby ste vyskúšali všetkých viac ako 7000 odrôd jabĺk pestovaných po celom svete, museli by ste jesť aspoň 1 jablko denne a trvalo by vám to viac ako 20 rokov,✓ jablká vo vode plávajú, pretože sú z 25 % tvorené vzduchom,✓ vďaka jednému jablku denne budete múdrejší, je totiž bohaté na acetylcholín, ktorý má na starosti komunikáciu medzi nervovými bunkami a povzbudzuje ich k činnosti.Tieto šťavnaté plody sú plné vlákniny, vitamínov, minerálov a fytolátok, ktoré podporujú dobré trávenie, posilňujú imunitný systém a môžu dokonca znižovať riziko vzniku chronických ochorení ako sú srdcové choroby, cukrovka a niektoré typy rakoviny. Jablká sú tiež vynikajúcim zdrojom antioxidantov. Odborníci odporúčajú konzumovať 1 až 3 jablká denne ako súčasť vyváženej stravy.V minulosti sa na Slovensku pestovalo približne 300 rôznych odrôd jabĺk, z ktorých dnes pretrváva len asi 50. Tieto tradičné odrody sú výnimočné nielen svojou rozmanitosťou chutí a farieb, ale aj svojou schopnosťou prispôsobiť sa miestnym podmienkam. Medzi najznámejšie tradičné slovenské odrody patrí Libernáč vinický, ktorý je obľúbený pre svoju veľkosť a výraznú chuť. Ananásová reneta je zase cenená pre svoju jedinečnú ananásovú príchuť a malé, ale šťavnaté plody. A potom je tu Šimkovo jablko, sladko-kyslá odroda, ktorá sa vyskytuje výhradne v Adamkovských Kochanovciach a je príkladom lokálnej biodiverzity.V našich predajniach a v online supermarkete nájdete počas „jablkovej“ sezóny pestrú ponuku rôznych odrôd jabĺk vrátane jabĺk dopestovaných na Slovensku od našich pestovateľov.